Derfor er folketingsvalget det vigtigste valg i Danmark

Hvis du bor i Danmark, bor du i et land med demokrati. Hvis du samtidig har dansk statsborgerskab og er fyldt 18 år, har du stemmeret i Danmark. Det betyder, at du jævnligt vil modtage stemmesedler, hvor du skal stemme på alt fra kommunevalget til folkeafstemninger om grundloven.

Af alle valg er folketingsvalget uden tvivl det vigtigste. Det skyldes, at det er folketingsvalget der er afgørende for, hvem der skal sidde i Folketinget og være en del af den lovgivende magt. Hvis du gerne vil blive klogere på folketingsvalget, kan du blot læse videre.

Om Folketinget

I Danmark er Folketinget en del af den lovgivende magt. Det er en opgave, som Folketinget løfter i samarbejde med regeringen. Du har, som vælger, ingen indflydelse på, hvem der sidder i regeringen. Det er derimod statsministerens opgave at sammensætte denne.

Men du har en indflydelse på, hvem der sidder i Folketinget. Her er der faktisk hele 179 pladser, der skal besættes. 4 af pladserne kan du som dansker ikke være med til at fordele. Det er henholdsvis Grønlands og Færøernes opgave. Men du kan være med til at fordele de resterende 175 pladser. Det kræver blot, at du stemmer til folketingsvalget.

Den lovgivende magt

Som nævnt er det Folketinget og regeringen, der udgør den lovgivende magt. Det vil med andre ord sige, at det er dem, der vedtager love i Danmark.

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilke love et land har. Først og fremmest er lovene med til at give landet sin identitet. Tænk blot på lande, der for eksempel forbyder homoseksualitet. Det sender et klart signal om et religiøst og konservativt land.

Derudover er lovene også med til at sætte rammerne for tilværelsen i landet. Det er lovene, der er afgørende for, hvad du må, og ikke må, som borger. Det er også lovene, der sætter rammerne for, hvad du har ret, og ikke ret, til.

Hvis du derfor gerne vil have indflydelse på rammerne for Danmark, såvel som landets identitet, skal du huske at stemme til folketingsvalget.

Repræsentativt demokrati

I Danmark er der repræsentativt demokrati. Det vil sige, at du som vælger skal stemme på en politiker, der kan repræsentere dine politiske overbevisninger.