Sådan kommer du i bedre balance

Det kan være svært at føle sig i balance, når man lever et moderne og ofte hektisk liv, hvilket er tilfældet for rigtig mange mennesker. Af samme årsag er stress stadig noget, som mange rammes af – ligesom der arbejdes på at hjælpe med områder lige fra ”trivsel” og ”work life balance” til at kunne modstå pres om kropsidealer og skønhed fra sociale medier eller behovet for at partout skulle eje den seneste iPhone som signalværdi.

Livet er komplekst, fyldt med pres, forventninger og meninger om ”det rigtige”. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at blive oplevet. Få 3 gode råd til at komme i bedre balance med dig selv.

Prioriter søvn

Set fra et evolutionært perspektiv er søvn en mærkelig størrelse. Mennesket har rejst sig fra at være et dyr på alle fire til at være klodens suverænt klogeste væsen. Vi har udviklet os med tiden, men alligevel er vi stadig dybt afhængige af søvn – en ting, der biologisk set svækker os. For hvor smart var det f.eks. for hulemanden at måtte sove i 8 timer, hvor han dermed kunne blive angrebet og ikke kunne samle føde. Nok er vi ikke længere hulemænd, men på trods af at være udviklet på næsten alle måder, er behovet for søvn intakt. Og derfor giver det absolut heller ingen mening med ordsprog som ”du kan sove, når du bliver gammel” eller en mentalitet, hvor vi nedprioritere søvn.

Søvn er ekstremt vigtigt, så sørg altid for at få nok. Vi er alle forskellige, så det præcise antal timer, vi har brug for, vil variere. Men dem, der siger, de kan nøjes med 4 timer søvn. …de lyver! Den anbefalede mængde er 8 timer, og prøv derfor at gå i seng, så du altid når det antal. Det har stor betydning for din krop, dine stresshormoner og din evne til at tænke klart.

Lyt til kroppen

Din krop er meget kompleks. Det ved man Cityfys, der lever af at udføre fysioterapi i København, og møder mange forskellige mennesker. En del af dem kommer fordi, de ikke har været så gode til at lytte til kroppen. Kroppen er nemlig en god sladderhank, som fortæller, når den har brug for hvile – inden man ender ud med skader eller skavanker. Det betyder naturligvis også, at ”det skal løbes væk” eller ”smerte er svaghed, der forlader kroppen” er håbløse ordsprog, som vi skal væk fra. Tværtimod skal vi respektere, at vi ikke er elitesoldater, men almindelige mennesker med en almindelig krop.

En god øvelse kan derfor være, at man bare sætter sig ned 5 minutter hver aften og virkelig mærker efter, hvordan man har det.

Spis varieret og sundt

Et ordsprog, som man rent faktisk godt kan lytte til, lyder: ”Du bliver, hvad du spiser”. Og spiser du mest på Burger King eller MacDonalds, så er det måske ikke overraskende, hvis du bøvler med energiniveauet og godt kan gå og føle dig træt.

Din krop har brug for vitaminer, mineraler, protein, kulhydrat og gode fedtkilder. Det får du igennem en sund og varieret kost.

Og bare rolig. Det betyder ikke, at der ikke er plads til en pizza eller en stor isvaffel i livet. Det betyder blot, at din kost skal bestå primært af usunde ting, men naturligvis de sunde fødevarer.