Snak sammen

Verden har aldrig budt på så mange muligheder for at kommunikere med hinanden, som den gør netop nu. Chatfunktioner, sociale medier, videoopkald og sms’er er bare en brøkdel af de daglige services, som mange benytter sig af, når verdenssituationen skal vendes. Alligevel har der aldrig været så mange ensomme mennesker, som der er lige nu. Hvordan kan det hænge sammen, når kommunikationen med andre mennesker sjældent er mere end et enkelt klik væk?

Mennesker har brug for social kontakt

Selvom det kan være en fin måde at holde kontakten med hinanden, så er der meget, der tyder på, at de digitale muligheder ikke kan erstatte gammeldags snak. At mødes i sociale sammenhænge og sludre om løst og fast, giver mennesker noget helt andet end det, som en online tilstedeværelse kan give. En snak kan både være hyggelig, oplysende og konfliktløsende. Og så har fysisk snak den store fordel, at de deltagende parter har meget nemmere ved at aflæse hinanden, når der er adgang til at kunne se den anden persons mimik samt høre modpartens toneleje. Kommunikation via skrift kan ofte give anledning til misforståelser, da sådan noget som f.eks. ironi kan falde helt til jorden, hvis ikke man er omhyggelig med at få sig formuleret meget præcist. En ægte snak er meget nemmere for alle parter at forholde sig til og vil dermed styrke relationen mellem de talende mennesker i langt højere grad end en chatsamtale ville kunne gøre.

Drop de hurtige konklusioner

Hvor man i gamle dage kunne bruge lang tid på at tale frem og tilbage for at komme frem til konklusioner, så forstummer den slags snak ofte i nutidens digitale tidsalder. Er der noget, man er i tvivl om, så er det lynhurtigt at finde frem til det rigtige svar ved at ty til sin mobiltelefon og lave en hurtig søgning på internettet. Selvom det kan være rart at få et hurtigt svar på sine spørgsmål, så gør det også, at den egentlige snak lettere går i stå. Har man alle svarene lige ved hånden, så er der praktisk talt ikke mere at tale sammen om. Og så er det netop, at man risikerer at skabe grobund for den rædsomme ensomhed. Det vil man selvfølgelig helst undgå.

Snak om alting og ingenting

Nogle samtaler kan være svære at tage, mens andre er underholdende. Uanset hvad så bør man ikke holde sig tilbage fra nogen af delene. Det er sundt for børn og voksne at sætte ord på sine følelser og mødes med andre mennesker i lystig snak. Det kan ligeledes hjælpe den enkelte person i livets andre henseender, hvis man er komfortabel med at snakke sammen med andre mennesker. Så føles det nemlig ikke så grænseoverskridende, hvis man på sit job eller studie bliver stillet overfor at skulle holde et foredrag eller et oplæg, hvor man med sine ord skal snakke foran mange mennesker. Er man i højere grad vant til at kommunikere via tekst, kan en sådan oplevelse være ganske nervepirrende. Så træn dine sociale kompetencer med god gammeldags snak.