Det alle taler om for tiden

Hvis man ender ud i et alkoholmisbrug, kan man hurtigt blive omdrejningspunktet ude i byen. Man bliver den, alle taler om, uden at tale til en. Det er faktisk en normal reaktion på noget, der er langt fra andre – især hvis de ikke har det inde på livet selv. Det er noget ukendt, som folk ubevidst (men absolut også nogle gange bevidst) distancerer sig fra, for at holde afstand fra det. Men det kan føles ensomt, hvis man er den med misbruget.

Når familie og venner trækker sig

Noget af det værste, der kan ske, er, når både familie og venner trækker sig. At ende i et alkoholmisbrug kan føles ydmygende, og det er noget, der kan være enormt svært at snakke om. De fleste med et sådan misbrug ønsker at undgå emnet, og de gør alt for at føre samtalen hen på helt andre ting.

Når personer trækker sig, kan det ske af forskellige grunde. Først og fremmest kan det, som nævnt i indledningen, ske ubevidst. Man glider langsomt fra, uden at mene noget ondskabsfuldt eller lignende med det. Det sker bare, fordi man bevæger sig langt fra hinanden, og fordi misbrugeren trækker sig ind i sig selv og isolerer sig.

Men at trække sig kan også være en ganske bevidst handling, hvor dem udefra forsøger at beskytte dem selv. At være pårørende til en misbruger kan være utroligt hårdt, og det kan påvirke andre psykisk, gøre dem kede af det og i dårligt humør. Det er svært at se et menneske, man holder af, forsvinde ind i et misbrug af alkohol. Især hvis man har forsøgt at hjælpe, men det ikke har hjulpet, kan man give fortabt og føle, at den eneste løsning er at trække sig.

At støtte og være klar på sidelinjen

En alkoholiker har dog altid brug for støtte og en, de kan regne med på sidelinjen. Det kan igen som pårørende være hårdt, og det skal naturligvis ikke være på bekostning af den pårørende. Men derfor kan det være vigtigt at vide, at så længe du står klar til at støtte og hjælpe, kan det være nok i sig selv. Du kan forsøge at få rådgivning i forbindelse med situationen, ligesom du kan prøve at få hjælp og rådgivning til alkoholikeren. Sammen kan I forsøge at sparre omkring det, der sker, og det kan være altafgørende at have en at snakke med, når man skal lykkes med at komme ud af et misbrug.