Går du med overvejelser om et nyt tag? Et nyt tag er en stor investering uanset hvordan man vender og drejer det, men det er en nødvendig investering. Taget er nemlig husets klimaskærm og beskytter det fra vind og vejr – og så følger der faktisk også endnu flere fordele ved et nyt tag. Du kan f.eks. regne med en øget husværdi og en betydelig besparelse på varmeregningen i mange år.
Men hvad koster et nyt tag egentlig? Det er et spørgsmål, der melder sig igen og igen, når man overvejer at få taget skiftet ud. Vi har taget et kig på de faktorer, der spiller en rolle, når man skal finde frem til, hvor meget et nyt tag kommer til at koste – og så kommer vi med et godt tip til, hvordan du får en mere konkret pris til sidst i denne artikel.
Hvor stort et tagareal er der tale om?
Taget størrelse har naturligvis indflydelse på tagets pris. Prisen bliver nemlig udregnet i antal kvadratmeter, og det er derfor vigtigt, at du ved, hvor stort dit tag er. Jo større et tag, jo mere skal du også regne med, at et nyt tag kommer til at koste.
Hvilken stand er undertaget i?
Taget passer ikke i sig selv på huset. Det arbejder sammen med undertaget. Hvis det er i god stand, kan taget holde rigtig længe, da det er godt beskyttet, men hvis undertaget er i dårlig stand, går det også ud over taget. Det er derfor meget vigtigt, at undertaget er i en god stand, når der lægges et nyt tag ovenpå – og hvis ikke, skal det skiftes. Undertaget skal derfor kigges efter, når taget skal skiftes for at finde ud af, om det er i god stand og kan bære et nyt tag eller om det skal skiftes i samarbejde med taget. Hvis det skal skiftes, er der selvfølgelig tale om en merudgift.
Hvilken tagtype har du valgt?
Der findes mange forskellige tagtyper, lige fra det billige eternittag til det dyre tegltag. Prisen varierer en hel del fra tagtype til tagtype, så den tagtype, du vælger, spiller selvfølgelig også en stor rolle i den endelige pris.
Hvor skal taget lægges?
Det er ikke kun areal, undertagets stand og tagtypen, der har indflydelse på prisen. Det har din geografiske placering også. Den største udgift i forbindelse med et nyt tag er nemlig håndværkeromkostningerne – og de svinger meget fra landsdel til landsdel. De er f.eks. generelt dyrere øst for Storebælt og i de større byer og lavere ude på landet.
Hvornår skal taget lægges?
Det er dog ikke kun din geografi, der bestemmer prisen. Det er også tiden på året. I højsæsonen, som ligger fra april til oktober spiller de almindelige markedskræfter ind, og det betyder, at priserne selvfølgelig stiger, når der er stigende efterspørgsel. Et nyt tag kan derfor hurtigt blive dyrere i højsæsonen frem for f.eks. om vinteren, hvor håndværkerne generelt har mindre fyldte ordrebøger.
Der er altså mange faktorer, der spiller ind på en pris på nyt tag – lige fra materialepriser til geografi – og det kan derfor være meget svært at give et indblik i, hvad lige præcis et nyt tag til dit hus kommer til at koste. Du kan dog komme meget tæt på en pris, hvis du bruger tagberegneren på Jysk Tagkompagnis hjemmeside. Du skal blot udfylde informationer om dit hus, din ønskede tagtyper osv., og så får du tilsendt et godt tilbud på et nyt tag af årets tagdækker 2021.