Skal du måske have en tandprotese?

Tandproteser har eksisteret i århundreder, og deres popularitet er kun stigende. Flere og flere mennesker vælger proteser som en måde at erstatte manglende tænder på. Men hvad er tandproteser? Hvilke typer findes der, og hvornår har man brug for dem? I denne artikel vil vi besvare alle dine spørgsmål om tandproteser!

Om proteser

Tandproteser er kunstige tanderstatninger, som kan være enten delvise eller komplette sæt. Delproteser bruges til at erstatte en eller flere manglende tænder, mens fuldproteser bruges til at erstatte en hel tandbue. Tandproteser er typisk fremstillet af akrylharpiks og er designet til at ligne naturlige tænder i form og farve. De kan også indeholde metalspænder for at hjælpe dem med at holde sig på plads.

Typer af tandproteser

De to hovedtyper af proteser, der findes i dag, er konventionelle og umiddelbare proteser. Konventionelle proteser kræver flere besøg hos din tandlæge, før de er klar, da de skal fremstilles specifikt til dig på baggrund af dine mundmål og tandaftryk. Umiddelbare proteser kan derimod indsættes med det samme og kræver ikke yderligere besøg.

Hvornår man skal have proteser?

Hvis du mangler en eller flere tænder, kan din tandlæge anbefale proteser som en erstatning. Tandproteser kan hjælpe med at genoprette dit smil, forbedre spise- og taleevnerne og hjælpe med at bevare de resterende tænder i munden. Hvis du har oplevet alvorligt tandtab på grund af en ulykke eller sygdom, er det meget vigtigt at erstatte de manglende tænder med proteser så hurtigt som muligt for at undgå yderligere komplikationer som f.eks. knogletab.

Pleje af tandproteser

Det er vigtigt at passe på dine proteser, hvis du vil have dem til at holde i mange år. Når du ikke har dem på, skal du opbevare dem på et sikkert sted, hvor de ikke må udsættes for fugt. Du bør også rengøre dem regelmæssigt med specielle børster og rengøringsmidler for at holde dem fri for bakterier og snavs.

Få proteser hos tandlægen

Hvis du er interesseret i at få proteser, skal du sørge for at rådføre dig med din tandlæge. De kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken type proteser der er den rigtige for dig, og give dig råd om, hvordan du passer ordentligt på dem. Din tandlæge vil også lave skræddersyede proteser, der sidder behageligt og sikkert i din mund. Sørg for at stille alle de spørgsmål, du måtte have, og sørg for at komme på regelmæssige besøg, så de kan kontrollere, om dine proteser passer. Lad Brædstrup Tandteknik stå for din tandprotese.

Søg om tilskud hos din kommune, hvis du ikke selv har råd

Proteser kan være dyre, og hvis du ingen penge har i forvejen, så kan du aftale en afdragsordning med din tandlæge. Hvis beløbet er meget højt, så kan du prøve at søge tilskud hos din kommune. Afhængigt af hvor du bor, kan der være tilskud eller lån til rådighed til at dække udgifterne til tandproteser. Det er værd at undersøge. Du kan også prøve at spørge din tandlæge, måske de har mere viden omkring dine muligheder.