Der findes hverken rigtige eller forkerte måder at sørge på. Sorg og måden at sørge er meget individuelt og handler om det enkelte menneske og dets forhold til den person, der er gået bort ved døden. Hvis du føler, at du har brug for hjælp til at bearbejde din sorg, så har vi her samlet nogle af mulighederne.
Sorg efter et dødsfald er fuldstændigt normal og en helt naturlig reaktion på at miste én man har kær. Sorgen består både af den fysiske og den psykiske reaktion, og den varierer fra person til person. Sorgen rummer både følelser, tanker og fysiske reaktioner, som vi udviser, når vi mister et menneske tæt på os. Det er her både psyken og kroppen, der skal tilpasse sig chokket og tabet af det andet menneske – og vi skal så lære at leve med det hul, som dødsfaldet ofte efterlader i hverdagen.
Sorg kan opleves forskelligt alt efter, hvor i livet vi befinder os, vores personlige erfaringer, hvem vi mister og vores relation til den afdøde. Alligevel er der nogle generelle reaktioner, som er ens for mennesker, der har mistet – og det er nogle reaktioner, som kan være gode at spejle sig i under sorgprocessen.
Sorg efter et dødsfald er en meget intens periode, som typisk varer mellem et halvt og et helt år – og herefter aftager den langsomt. Sorg går dog aldrig helt væk. Vi lærer blot at acceptere den som en del af livet og lærer at leve med tabet.
Selvom sorg er meget individuelt og rammer forskelligt, så findes der nogle generelle råd til, hvordan man kan lære at håndtere sorgen:
Hvis du sørger, kan det tit hjælpe at snakke med én, du har kær om den afdøde og hele situationen. En samtale med en ven eller et familiemedlem kan gøre meget. Det kan nemlig være decideret ødelæggende at gå rundt med sorgen helt alene.
Det er dog også muligt at få offentligt tilskud til 12 psykologbehandlinger i forbindelse med et dødsfald. Nogle gange kan det nemlig være lettere at snakke med en fremmed (og professionel) end det er at betro sig til andre, som måske også sidder midt i sorgen.
Derudover kan sorggrupper også være en god måde at bearbejde sorgen på. Det gør det nemlig muligt for dig at snakke med ligesindede, som kan forstå din smerte.
Sidst men ikke mindst er det også en god idé at bede om hjælp. Ligesom man ikke bør sidde med alle sine tanker selv, så bør man heller ikke sidde med hele planlægningen af begravelsen eller bisættelsen selv. Her kan en bedemand være en vaskeægte redningsmand, som kan hjælpe med så lidt eller så meget, som du har brug for. Du kan finde en dygtig bedemand her.